FITIK Nedir?

Kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyen fıtık, iç organların bir bölümünün, çoğunlukla bağırsağın bir parçasının doğal ortamından dışa doğru çıkması, deri altıda şişlik yaratması olarak tanımlanır. Bel ve boyun bölgesi fıtıkları ise omurlar arasında bulunan disklerin doğal konumlarını kaybetmesi sonucu olarak ortaya çıkar.

Fıtık çeşitleri nelerdir?

Pek çok türü ve çeşidi bulunan fıtığın en sık görülen çeşitleri; karın, bel ve boyun fıtıklarıdır. Karın fıtıkları genel olarak kasık, göbek ve ameliyat kesisi fıtığı olarak incelenir. Tedavi edilmeyen karın fıtıkları zaman içerisinde basınç nedeniyle büyür ve tedavi şansı azalır. Bel ve boyun fıtıklarında ise kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyerek fıtık bölgesinin yanı sıra kol ve bacaklarda his kaybı, ağrı ve güçsüzlük gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Fıtık belirtileri nelerdir? Tanısı Nasıl Konur?

Fıtık belirtileri fıtığın oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.

Fıtık ağrılarında GTOS uygulaması

Fıtık nedeniyle çoğu kez önerilen reçetelerin başında fizik tedavi gelir. Ancak çoğu kez uzun seanslar gerektirmesi nedeniyle hastalar tarafından ertelenen fizik tedavi, uzman ellerde uygulanmadığında da sonuç beklendiği gibi olmayabilir. GTOS terapi protokolünün en önemli avantajlarının başında çoğu vakada iki seans gibi kısa bir sürede etki etmesi ve genel memnuniyet oranının yüksek olması gelir. Fıtık ağrılarının giderilmesinde memnuniyet oranı GTOS terapi Türkiye genelinde yüzde 86,5 iken, kliniğimizde yüzde 90’ın üzerindedir. Fıtık ağrısı şikayetiniz için doğru adrestesiniz.

Klasik ağrı ve fıtık tedavilerinden yanıt alamadığınız durumlarda önerdiğimiz birinci tedavi seçeneği GTOS terapi ve ardından fizyoterapist eşliğinde uygulanacak kişiye özel egzersiz programıdır. Kliniğimizde fıtık ağrısı için GTOS terapi protokolü kapsamında ayrıca manuel terapi ve ağrı bant uygulamaları da yapılmaktadır. Bu şekilde özellikle her gün en fazla başvuruyu aldığımız bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrı şikayetlerini gidermede yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet oranına erişmiş durumdayız.

Ağrı şikayetiyle başvuran hemen her hastamızda GTOS terapi protokolüne manuel terapiyi de ekliyoruz. Fakat özellikle bel ve boyun fıtığında GTOS terapi ile birlikte uygulanan manuel terapi olmazsa olmaz.

?Özellikle birinci ve ikinci derece fıtıklarda GTOS terapi ve manuel terapi kombinasyonu daha ilk seanstan etkisini göstermeye başlamakta ve hastalar şikayetlerinden kurtularak mutlu bir şekilde evlerine dönebilmektedir.

?Çekme, germe, döndürme gibi manevralarla eklemlerin hareket aralığı artırılması ve kas gerginliğinin azaltılması mümkün olabilmektedir.

?Bazı bel ve boyun fıtığı hastaları için GTOS terapi ve manuel terapi başta olmak üzere bu tip konservatif yöntemlerle ameliyatsız iyileşme sağlanması da mümkündür.

Fıtık hastalarında ağrı, özellikle de bel fıtığında bacağa vuran ağrı ve boyun fıtığında kola vuran ağrı başı çeken semptomlardır. Bel ve boyun fıtıklarında ağrıyı gidermenin etkili ve hızlı bir yolu GTOS terapidir. GTOS terapi herhangi bir ısı, ışın, iğne kullanılmaksızın doğru noktaya doğru bası ve titreşimlerin uygulanması yoluyla dolaşımı artırarak ve tutulmuş kasları gevşeterek ağrıyı çoğu hastada iki seansta giderebilmektedir.

Bazı fıtık hastalarında dört ya da altı seans GTOS terapi uygulanması gerekebilir. Seanslar haftada bir uygulanmakta, aynı zamanda manuel terapi ve kinezyo bantlama ile desteklenmektedir.

Ardından hastaya özgü bir egzersiz programı önerilerek ağrısız yaşamın kalıcı kılınması sağlanır.

Bacağa vuran fıtık ağrısı

Fıtığı olan kişilerde cerrahi müdahale akla ilk gelen yöntemlerden biri olsa da pratikte ilk uygulanan yöntem değildir. Ameliyat kararı öncesi farklı doktorlar fıtığın durumunu değerlendirir ve genellikle öncelikle fizik tedavi uygulanmasına karar verilir.

Fizyoterapist tarafından uygulanan bu programın ardından durum yeniden değerlendirilir. Özellikle bacağa vuran fıtık ağrısı hastada aynı zamanda uyuşma, hareket kısıtlılığı, güç kaybı gibi şikayetlere de yol açtığından kontrol altına alınması yaşam kalite ve konforunu önemli ölçüde etkileyecektir. Bunun için etkili bir çözüm yolu da GTOS terapidir. GTOS terapi ile fıtığa bağlı çeşitli ağrı tabloları iki seansta kontrol altına alınabilmektedir. Üstelik GTOS terapi yan etkisiz ve risksiz bir yöntemdir.

Fıtık ağrısı en çok nereye vurur?

? Bel fıtıklarına bağlı ağrılar genellikle kalça ve baldırda yoğun hissedilirken bazı vakalarda ayak parmaklarına kadar yayılabilir.

? Boyun fıtıklarında ise ağrı genellikle omuz ve kolda yoğun biçimde görülür.

? Ağrıyla yaşamak zorunda değilsiniz elbette. ?

✅ Fıtığa bağlı ağrı şikayetlerinin giderilmesinde GTOS terapi protokolü ile 2 seansta etkili ve hızlı sonuç alınabilmektedir. Üstelik yüzde 90’ı aşan hasta memnuniyeti oranıyla…

Kliniğimizde en sık ağırladığımız vakaların başında bel ve boyun fıtığı olan hastalar gelmektedir.

? Bel ve boyun fıtıklarınız varsa ağrıdan kurtulmak istiyorsanız ?

? Fizyoterapistimizle ücretsiz değerlendirme ve deneme seansı alabilirsiniz.

Bel fıtığı ve GTOS terapi

Bel fıtığı omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde bası yapmıyorsa GTOS terapi, manuel terapi, fizyoterapi teknikleri ve egzersiz gibi konservatif yöntemlerle tedavisi mümkündür. Bu tedaviler çoğunlukla birkaç seansta etkisini gösterir. Kliniğimizde GTOS terapi ile fıtığa bağlı ağrı şikayetlerinin iki seansta giderilmesi mümkün olup memnuniyet oranı yüzde 90’lardadır.

Bel fıtığında hastalığın başlangıcında rastlanan ilk semptom bel ağrısıdır. Ancak bel fıtığı ilerlediğinde hastada kalça ve bacak ağrısı da ortaya çıkar.

? Fıtığın hangi bel omurları arasında oluştuğuna göre bacak ağrısının görülme şekli de değişir.

? Örneğin L5 – S1 aralığındaki bel fıtıklarında ağrı, dizin alt bölgesi ile ayağın dış bölgesine yayılır.

? Bel fıtığına bağlı ağrı şikayetlerinde GTOS terapi çoğu vakada iki seansta, kişinin durumuna göre bazı vakalarda ise 4 ila 6 seansta ağrıya son verebilmektedir.

? GTOS terapi sırasında herhangi bir acı hissedilmez ve yöntemin yan etki riski yoktur.

Bel fıtıklarının tedavisinde cerrahi dışı yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler arasında genellikle antienflamatuvar ve ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi gibi seçenekler sıralanmaktadır. Bazı bel fıtığı vakalarında özellikle fizyoterapist eşliğinde düzenli ve doğru uygulanan egzersiz programı ile alınan sonuca göre tedavi tekrar düzenlenir. Egzersiz yapabilmek çoğu bel fıtığı hastası için zordur; nitekim kalçaya, bacağa vuran yoğun ağrı şikayeti olmaktadır ve bu da hareket etmeyi güçleştirmektedir. Bu noktada GTOS terapi ile ağrı şikayetini ortadan kaldırmak ve ardından fizyoterapist eşliğinde uygun bir egzersiz programı belirlemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bel fıtığı teşhisi konulan bir hastaya doktorlar ilaç ve korse gibi reçetelerin yanında çoğunlukla fizik tedavi, manuel tedavi ve kişiye uygun egzersiz tedavisi önermektedir. Fizik tedavide bel bölgesi kaslarına odaklanan egzersizler önemli bir tedavi yaklaşımıdır.

Boyun fıtığı ve GTOS terapi

Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi olan hastaların büyük kısmında asıl problem yanlış postür. Çoğunlukla da masa başı çalışmadan kaynaklı meslek hastalığı…

Kliniğimizde uyguladığımız GTOS terapi protokolü ile öncelikle yanlış postüre adapte olmuş kaslardaki spazmı ve ağrıyı gideriyoruz. Sonrasında da kişiye uygun egzersiz programı ile kasların doğru postüre adapte olmasını sağlayıp tedavide kalıcılığı sağlıyoruz.

Kliniğimizde en sık başvuru aldığımız rahatsızlıkların başında gelen boyun fıtıkları için fizyoterapistlerimiz tarafından kişiye özel egzersiz programları belirlenmesinin yanı sıra GTOS terapi ile ağrı şikayetleri giderilebilmektedir.

Hakkındaki Yazılar

  • Vücudunuzdaki ağrılarla başa çıkmanın 10 yolu

    Vücudunuzdaki ağrılarla başa çıkmanın 10 yolu

    NED Mavişehir Sağlıklı Yaşam Merkezi Günümüzde yaygın olarak benimsenen hareketsiz yaşam şekli, sağlıksız beslenme, stres, ekran başında uzun zaman geçirme gibi alışkanlıklara bağlı olarak gelişen pek çok rahatsızlık var. Bunların başında ağrı şikayetleri geliyor. Ağrı şikayetleri çoğu kez ağrı kesicilerle baskılanmaya çalışılsa da sırt ağrısı, omuz ağrısı, bel ağrısı, kas ve eklem ağrısı gibi şikayetlerRead more

  • GTOS terapi ile ağrılara son

    GTOS terapi ile ağrılara son

    Ağrı şikayetlerinin giderilmesinde bilinen en etkili yöntemlerden biri olan GTOS terapi, omuz ağrıları, sırt, diz ağrıları, boyun ağrıları, bel ağrıları, bunların yanı sıra kireçlenme, fibromiyalji, kulunç, fıtık gibi rahatsızlıklara bağlı ağrı şikayetlerinin giderilmesinde iki seansta hızlı ve etkili sonuç verebiliyor. Burada GTOS terapi, yani uygulanan yöntem kadar uygulamanın nasıl yapıldığı da önem taşıyor. Kişiden kişiyeRead more

  • Fıtığa ve kanal daralmasına ağrılar ve dizlerdeki ağrılar nasıl son buldu?

    Fıtığa ve kanal daralmasına ağrılar ve dizlerdeki ağrılar nasıl son buldu?

    Boyun fıtığı, bel fıtığı, diz kapaklarımda ağrı ve en son gittiğim doktorda kanal daralması ile ilgiliydi. Daha önce GTOS terapi aldım ama bir kez daha denemek istedim. Belki farklı bir GTOS terapi alırım dedim, hatta ufak bir uygulama yaptı Hande Hanım burada. Hande Hanım’ın teke tek çalışması, doğru bir terapi ve doğru hareketler yaptırmasından dolayıRead more

  • Bel fıtığından dolayı bacağa vuran ağrı, GTOS terapi ile son buldu

    Bel fıtığından dolayı bacağa vuran ağrı, GTOS terapi ile son buldu

    Nilgün Hanım, bel fıtığı kaynaklı bacağa vuran ağrı şikayetiyle bize başvurdu. İki seans GTOS terapi uyguladık. Bakalım şu an nasıl hissediyor… Ben bel fıtığından hiç kalkmamak suretiyle iki aydır yatıyordum. Buraya geldiğimde yürüyemiyordum. İlk seansın sonunda yürümeye başladım. Bacağımdaki ağrılar hafiflemişti. İkinci seanstan sonra daha da hafifleyeceğine inanıyorum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Herkese tavsiye ediyorum.Read more

  • Bel fıtığım var fakat ağrı kalça ve bacaklarımda

    Bel fıtığım var fakat ağrı kalça ve bacaklarımda

    “Bel fıtığım var, fakat belimde ağrı yok, kalçamda ya da bacaklarımda ağrı var…” Bel fıtığı her zaman belde bir ağrı yapmaz zaten. Kalçada ya da ayaklara vuran ağrı olabilir. Özellikle kalça bölgesinde ağrı daha çok görüyoruz. Ayakların sağ bölgesinde yani kaval bölgesinde de yürüyüşe bağlı olarak bir ağrı artışı görüyoruz. Öncelikle bir muayene yapılması gerekiyor.Read more

  • Bel ağrıları

    Bel ağrıları

    Bel ağrıları sizlerin sıkça karşılaştığı problemler arasında geliyor. Bu problemler sadece kalçada, belde gözükmüyor, aynı zamanda ayağa ve bacağa da yayılan ağrılar şeklinde gözükebiliyor. Daha sonra nelerle karşılaşabiliyoruz? Kuvvet kayıpları, hissizlikler, karıncanmalar gibi problemlerle danışanlarımız bize gelebiliyor. Biz ise burada önce ağrısını azalttıktan sonra gerekli bölgelere kuvvetlendirmeler, esnetmeler, egzersizler uygulayarak, bazı manuel terapi uygulamalarını daRead more