KUYRUK SOKUMU Nedir?

Kuyruk sokumu omurganın en altında, kalçaların hemen üzerinde bulunan üçgenimsi bir kemiktir. Bu kemik, çeşitli kasların bağlanma noktasını oluşturmasından dolayı büyük önem taşır. Günümüzde, özellikle bilgisayar karşısında uzun süre oturarak çalışmak, kuyruk sokumu ağrılarında artışa neden olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?

Bel kemiğinin bitim noktası olan koksiks kemiği ya da kuyruk sokumu, 2-5 kemiğin birbirine eklemlenmesi ile oluşan ve üçgen yapıya sahip bir kemik yapısıdır. Kuyruk sokumunun temel işlevi doku, kas ve tendonlar arasındaki bağlantıyı sağlamaktır. Aynı zamanda kuyruk sokumu, bireyler oturur pozisyonda dururken omurgayı destekler. Pelvik tabanda bulunan bazı kasların kaynaşma noktası da koksiks kemiğidir.

Koksigodini olarak da bilinen kuyruk sokumu ağrısı, bu bölgede çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşur. Kalça üzerine düşme, bu bölgeye darbe alma ya da çeşitli hastalıklar kuyruk kemiğinde ağrıya neden olabilir. Zedelenme, kırılma ya da ezilmelere göre farklı şiddetlerde ağrı hissi duyulabilir.

Kuyruk sokumu ağrısının cinsiyetler arasında görülme sıklığı değişiklik gösterir; kadınlara göre erkeklerde 5 kat daha az görüldüğü araştırmalarla ortaya konmuştur. Bunun en önemli nedenleri arasında kadınların pelvik yapısının erkeklere göre çok daha geniş olması bulunur. Bu durumda kuyruk kemiği darbe ve oluşacak hasarlara daha açık konumdadır. Aynı zamanda, doğum sırasında bebeğin hareketlerinin bu bölgede yoğunlaşması da ağrı oluşmasına neden olabilir. Kadınlarda adet dönemlerinde de kuyruk kemiği ağrısı görülebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Kuyruk sokumu ağrısının pek çok farklı nedeni olabilir. Düşme ve yaralanmaların yanı sıra tümör ve enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklar da bu bölgede ağrı hissi duyulmasına neden olur.

Kuyruk sokumu ağrısının bazı nedenleri şu şekildedir:

    • Kuyruk sokumu bölgesine ya da kemiklere darbe almak Uzun süre ayakta kalmak
    • Normal kilonun çok üzerinde ya da çok altında olmak
    • Yanlış pozisyonda oturmakSinir sıkışmaları
    • Omurga bozuklukları
    • Doğumsal kuyruk sokumu anomalileri
    • Tümör
    • Enfeksiyon
    • Bel fıtığı
    • Kemik zarı iltihaplanmaları
    • Cerrahi operasyonlar
    • Jinekolojik sorunlar
    • Pelvik tabanda işlevsel bozukluk
    • Çok ağır eşyaları ya da yükleri kaldırmak
    • Uzun süre hareketsiz kalmak
    • Kadınlar için doğum sırasında yaşanan travmalar

    Direkt bu bölge üzerine düşme sonucu alınan darbeler ağrının çok görülen nedenlerinden biridir. Düşüş anındaki travma bu bölgede doku, kas ve kemik zedelenmelerine, kırıklara ya da yaralanmalara neden olabilir. Özellikle spor yaparken kalça üzerine düşmek ağrının oluşmasında sık görülen nedenlerden biridir.

    Bunların yanında, uzun süre boyunca sert zemin üzerinde oturmaktan kaynaklanan ağrılara bazı durumlarda periost olarak da bilinen kemik zarındaki iltihaplanmalar neden olur. Bazı durumlarda ise sinir atakları ortaya çıkar. Alt sakral kemik ve bu bölgenin genelinde nöral pleksus adı verilen sinir grubu bulunur. Bu sinirlerin sert yüzeyle temas etmesi de ağrı nedeni olabilir.

    Bireylerin kilo durumları da kuyruk sokumu ağrısının önemli bir nedeni olabilir. Çok kilolu kişiler otururken kuyruk sokumu bölgesinde fazla baskı hissedebilir. Tam tersi olarak aşırı zayıf bireylerde ise bu bölgeyi koruyacak bir yağ tabakası yoktur. Bu durumda kuyruk sokumu kemiği hasar alabilir.

    Kuyruk sokumu ağrısı nadiren de olsa bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu bölgede ortaya çıkan enfeksiyon ve tümörler ağrının nedeni olabilir.

    Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

    Özellikle ikinci ve sonrasındaki gebeliklerde, bebeğin kuyruk kemiğine baskı yapması nedeniyle kadınlarda bu bölgede ağrı görülebilir. Hamileliğin ilk aylarında da hissedilebilen bu ağrı, son 3 ayda daha şiddetli hale gelebilir. Bunun en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Gebelik süresince salgılanan bazı hormonlar, doğum için kasları hazırlamak amacıyla eklemlerin gevşemesine neden olur. Bu durum da kuyruk kemiğinin kaymasına, dolayısıyla ağrıya sebep olabilir.

    Gebelik sırasında ortaya çıkan kuyruk sokumu ağrısının bazı nedenleri şu şekildedir:

      • Hapşırma ya da öksürme gibi zorlayıcı hareketler
      • Kabızlık
      • Ağır bir eşya kaldırmak
      • Kuyruk sokumu üzerine düşmek ya da bu bölgeye darbe almak
      • Cinsel ilişkiye girmek
      • Önceki doğumlarda zorluk çekmiş olmak
      • Sert bir yüzey üzerinde uzun süre oturmak

    Kuyruk Sokumu Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

    Kuyruk sokumu ağrısının belirtileri ve şiddeti, ağrının nedenine göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler ise şu şekildedir:

      • Kuyruk sokumu bölgesine temas edildiğinde hissedilen acı ve ağrı hissi
      • Darbe ve düşme durumlarında bölgede gözle görülen doku zedelenmesi ya da yaralar
      • Dışkılama sırasında oluşan ağrı
      • Kadınlar için cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumu bölgesinde ağrı ve acı hissi
      • Ayağa kalkarken duyulan şiddetli ağrı

    Kuyruk sokumu ağrısının görülen yaygın belirtisi genel olarak oturma pozisyonunda ortaya çıkar. Özellikle yumuşak olmayan zeminle temas durumunda bireyler kuyruk sokumu bölgesinde acı hissi duyabilir. Kuyruk sokumu ağrısının altında yatan farklı bir hastalık varsa bu gibi durumlarda bacaklarda da ağrı hissedilebilir.

    Bazı kişilerde hafif seyreden belirtilerin şiddeti artabilir. Araç kullanmak, bisiklete binmek, eğilmek, merdiven çıkmak gibi aktivitelerde ve hareketlerde kuyruk sokumu ağrısının şiddeti bir anda artabilir.

    Tanı Nasıl Konur?

    Kuyruk sokumu ağrısının tanısı fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri yardımıyla konur. Uzman hekim, fiziki muayenede hastaların kuyruk sokumuna elle temasta bulunabilir. Gözle görülen bir hasar olmamasına rağmen bölgeye baskı uygulandığında hasta ağrı hissi duyuyorsa koksigodiniden şüphe edilir. Muayene sırasında hastaların tıbbi geçmişleri ve herhangi bir darbe ya da düşme durumu olup olmadığı gibi hastalık süreci de dinlenir.

    Bazı durumlarda hekimler manuel kuyruk sokumu muayenesi de yapabilir. Rektumdan elle yapılan muayenede kuyruk kemiğinin hareketliliği, kalçanın konumu ve iç organlarda bir etkilenme olup olmadığı kontrol edilir. Elle yapılan muayene sırasında rektum ve kuyruk sokumunda ağrı hissi oluyorsa koksigodini ihtimali üzerinde durulur.

    Darbe ve düşmelere bağlı olmayan kuyruk sokumu ağrısının tanısında görüntüleme yöntemlerinden yararlanmak gerekir. Röntgen, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri aracılığıyla kuyruk sokumu bölgesinde iltihaplanma ya da tümör olup olmadığı anlaşılır. Manyetik rezonans bu yöntemler arasında en sık tercih edilen görüntüleme yöntemidir. MR yöntemiyle yalnızca tümör ya da enfeksiyonlar değil kemik kırıkları, çatlaklar, yaralanmalar ve çevre dokularda herhangi bir zedelenme olup olmadığı da görülebilir.

    Kemik zarı iltihaplanmaları ya da tümör tespit edilen durumlarda hastalara kontrast madde verilerek tekrar görüntü alınır. Bu sayede kuyruk sokumu bölgesi tüm detaylarıyla görüntülenir.

    Kuyruk sokumu ağrılarında GTOS uygulaması

    Kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Kuyruk sokumu ağrılarının en yaygın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

    ➡️ Düşme, çarpma gibi darbeler
    ➡️ Yanlış pozisyonda ve uzun süreli oturma
    ➡️ Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olma
    ➡️ Sürekli bisiklet sürme
    ➡️ Sinir sıkışması
    ➡️ Levator sendromu
    ➡️ Pelvik taban disfonksiyonu
    ➡️ Kabızlık
    ➡️ Hemoroid
    ➡️ Enfeksiyonlar
    ➡️ Tümörler

    ✔️ Enfeksiyon, tümör, hemoroid ve kabızlık gibi patolojilerin dışındaki diğer nedenlere bağlı kuyruk sokumu ağrılarının giderilmesinde GTOS terapi ve fizyoterapist eşliğinde egzersiz desteği ile kısa sürede etkili sonuç almak mümkündür.

    ✔️ GTOS terapi ağrıyı giderirken fizyoterapist eşliğinde egzersiz ise çevredeki kasları güçlendirir, pelvik tabanı destekler ve kuyruk sokumu kemiğinin hasarını en aza indirgemeye yardımcı olur.

    Hakkındaki Yazılar

    • GTOS terapi ile ağrılara son

      GTOS terapi ile ağrılara son

      Ağrı şikayetlerinin giderilmesinde bilinen en etkili yöntemlerden biri olan GTOS terapi, omuz ağrıları, sırt, diz ağrıları, boyun ağrıları, bel ağrıları, bunların yanı sıra kireçlenme, fibromiyalji, kulunç, fıtık gibi rahatsızlıklara bağlı ağrı şikayetlerinin giderilmesinde iki seansta hızlı ve etkili sonuç verebiliyor. Burada GTOS terapi, yani uygulanan yöntem kadar uygulamanın nasıl yapıldığı da önem taşıyor. Kişiden kişiyeRead more