GTOS Terapi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Egzersiz Fizyolojisi Enstitüsü kurucularından Dr. Çetin Gürses yönetimindeki bir ekip tarafından geliştirilmiştir.
GTOS Terapi’nin etkinliği Boston Üniversitesi’nin 25 Kasım 1999 tarihli raporu ile onaylanmıştır. GTOS Terapi yöntemi, aynı zamanda Prof.Dr. Whitney R. Powers’ın imzasıyla açıklanan bildiride nöromusküler ağrılar konusunda “21. yüzyıl terapi metodu olmaya aday” gösterilmiştir.
GTOS Terapi yöntemi patentlidir.
GTOS Terapi̇, tüm yumuşak dokularda oluşan ağrı şikayetlerini gidermede etkili bir tamamlayıcı metoddur. Başta son yıllarda hızla yayılan bel ağrısı, omuz ağrısı, diz ağrısı, kulunç ağrısı, boyun ağrısı olmak üzere pek çok alanda fayda sağlayabildiği görülmüştür.
Bir manuel terapi sistematiği olan GTOS Terapi, biyomekanik düzeltmeler, duruş ve kaldırma teknikleriyle kişiye özel egzersiz protokollerinden oluşur. Hedef bölgeye doğru bası ve frekansı uygulamak esas alınır.
Ağrı olan noktayı yolladığı titreşimlerle uyaran GTOS Terapi yönteminde herhangi bir kimyasal, enjeksiyon gibi doku altı uygulama, ışın gibi bileşenler kullanılmaksızın yalnızca titreşimlere dayalı bir yaklaşım izlenmektedir. Dolayısıyla GTOS Terapi’nin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu yönüyle GTOS Terapi’den genç, yaşlı, hamile, kilolu, şeker hastası, ameliyat geçirmiş ya da geçirmemiş herkes faydalanabilmektedir.
Akut ya da kronik kas tutulmaları, bel, diz, boyun, omuz, sırt gibi bölgelerdeki ağrı şikayetlerinin GTOS Terapi ile sadece birkaç seans sonunda giderilmesi hedeflenir. Ardından kişiye özel olarak planlanan düzeltici ve koruyucu egzersiz programıyla uzun süreli kalıcılık sağlanması beklenir.
GTOS terapi, yalnızca alanında uzmanlaşmış ve eğitim sertifikası ile GTOS Terapisti unvanı almaya hak kazanmış fizyoterapistler tarafından uygulanabilmektedir.