Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da nitelendirilen fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen kronik ağrı ile beraber uyku düzenini altüst eden ve bilişsel bozukluklara yol açan kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü söylemek mümkündür. Genellikle orta yaştan itibaren görülmekle birlikte yaşlandıkça bu sendromun ortaya çıkma riski de yaşlanmaya paralel olarak artmaktadır.

Tanısı Nasıl Konur?

Belirtiler subjektiftir ve günümüz şartlarında henüz herhangi bir testle ölçüm yapmak mümkün değildir. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur. Genellikle başka hastalıklarla karıştırılır ve bu sebeple tanı koyulması zaman alabilir.

Fibromiyalji sendromunu tetiklediği öne sürülen etmenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Enfeksiyonlar: Daha önceden geçirilmiş çeşitli enfeksiyon hastalıkları fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya belirtileri kötüleştirebilir.
  • Genetik faktörler: Yapılan araştırmalar fiziksel özelliklerimizden kalıtsal hastalıklara kadar hayatımızda geniş bir yelpazeye etki eden genetik eğilimlerin, fibromiyalji sendromunun ortaya çıkışında da rol oynayabileceğini öne sürmüştür. Yapılan bu araştırmalarda sinir hücreleri arasındaki kimyasal ağrı sinyallerinin iletimine etki edebilen birkaç kalıtım biriminin var olduğu gözlemlenmiştir. Genellikle aynı ailede ortaya çıkan fibromiyaljinin genlerle aktarımı mümkündür.
  • Travma: Hem psikolojik hem de fiziksel travma yaşayan bireylerde fibromiyalji sendromu baş gösterebilir. Özellikle de yaşadığınız ağır bir travma sonucu ortaya çıkan stres bozukluğunun bu sendroma sebebiyet verebileceği ileri sürülmüştür.
  • Stres: Fibromiyaljinin ana parametrelerinden biri olan stres, günümüzde her geçen gün daha da artan ve insan sağlığına son derece olumsuz etkileri bulunan doğal bir reaksiyondur. Özellikle de uzun süreli etkilere yol açan stres kaynaklı hormonal bozuklukların, fibromiyaljiyi tetiklediği yine araştırmalarla ortaya koyulmuştur.
  • Kişilik yapısı: Hayatındaki stres faktörlerini yönetemeyen, mükemmeliyetçi ve olaylardan çabuk etkilenen kişilik yapısına sahip bireylerde görülür.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir? Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur?

Firomiyaljinin ana parametrelerinden bir diğeri de ağrıdır. Fibromiyalji ağrısı vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda sürekli ve donuk bir şekilde hissedilir. Ağrının şiddeti ise sabit olmadığı için her gün daha şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Fibromiyalji ağrısının sık yaşandığı bölgelerden biri de sırt ve omuz bölgeleridir.

Fibromiyaljinin en belirgin belirtisi olan ağrının haricinde, bu sendromu yaşayan bireylerde şu belirtiler görülebilir:

  • Yorgunluk
  • Uyku problemleri
  • Uzun süre uykuya rağmen dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak
  • Baş ağrısı
  • Depresif ruh hali
  • Kaygı
  • Odaklanmada veya dikkat vermede zorluk
  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • Nefes almada zorlanma
  • Kulaklarda çınlama
  • Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma

Fibromiyaljide GTOS uygulaması

Fibromiyalji ağrıları ile yaşamak zorunda değilsiniz.

‼️Fibromiyalji kontrol altına alınabilen, yönetilebilir bir hastalıktır‼️
Fibromiyalji tedavisinde GTOS terapi protolokülünü denemek için hemen ücretsiz görüşme randevusu alın.

Fibromiyaljide ağrıyı daha iyi yönetme açısından hastanın yaşamına egzersizi entegre etmesi çok önemlidir.
✨ Egzersiz hem beden hem de ruhsal rahatlamaya olumlu yönde ciddi katkı yapar. ✨
? Ancak ağrı varken egzersiz yapmak zordur. ?
Bu nedenle öncelikle GTOS terapi uygulaması ile ağrının kontrol altına alınıp ardından fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak belirlenecek bir egzersiz programına geçilmesini öneriyoruz.

Fibromiyalji için 4x4’lük tedavi paketi

1- GTOS terapi
2- Fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı
3- Kompresyon tedavisi
4- Diyetisyen desteği

Fibromiyalji ile mücadelede yalnız değilsiniz.

1- GTOS terapi ile ağrıya meydan okuyoruz.
2- Fizyoterapist eşliğinde egzersizle hem ruhsal hem bedensel rahatlama sağlıyoruz.
3- Kompresyon tedavisi ile ödemle savaşıyoruz.
4- Diyetisyen desteği ile kişiye özel beslenme programı ile tedaviyi destekliyoruz.

Ayrıntılı bilgi almak ve ücretsiz denemek için randevu talep edin: 0542 615 48 50

Fibromiyalji yalnızca ağrı değildir.

Aynı zamanda uyku bozukluğudur, yorgunluktur, endişeli ruh halidir, depresyona yatkınlıktır, halsizlik ve hareketsizliktir. Yataktan bir türlü çıkamamaktır. Başkaları tarafından anlaşılamamaktır. Fibromiyalji tedavisinde düğümü çözmenin yolu ağrıyla baş etmekten, ardından egzersizin hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan güçlendirici etkisinden faydalanmaktan geçer.

Fibromiyalji egzersizleri

Fibromiyaljide ağrıyla hızla başa çıkmak için önce GTOS terapiden ardından ağrısız yaşamı sürdürülebilir kılmak için sayısız yararlarıyla fizyoterapist ile egzersiz programından destek alabilirsiniz. Fibromiyaljide çok ağır ağrı kesici ve narkotikler yeni araştırmalar ışığında geçmişte olduğunun aksine artık önerilmemektedir. Fibromiyalji tedavisinde fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı önemli bir yer tutar. Fiziksel terapi ile kasların dayanıklılığı ve gücü artırılırken ağrıların da giderek hafiflediği görülmektedir.

Fizyoterapist tarafından kişinin durumuna özel olarak planlanan bir egzersiz programı vücuttaki stresi azaltma, böylelikle bireyin kendisi hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi hissetmesine destek olma anlamında da oldukça etkilidir.

Hakkındaki Yazılar

  • GTOS terapi ile ağrılara son

    GTOS terapi ile ağrılara son

    Ağrı şikayetlerinin giderilmesinde bilinen en etkili yöntemlerden biri olan GTOS terapi, omuz ağrıları, sırt, diz ağrıları, boyun ağrıları, bel ağrıları, bunların yanı sıra kireçlenme, fibromiyalji, kulunç, fıtık gibi rahatsızlıklara bağlı ağrı şikayetlerinin giderilmesinde iki seansta hızlı ve etkili sonuç verebiliyor. Burada GTOS terapi, yani uygulanan yöntem kadar uygulamanın nasıl yapıldığı da önem taşıyor. Kişiden kişiyeRead more

  • Fibromiyalji tedavisinde GTOS

    Fibromiyalji tedavisinde GTOS

    Fibromiyalji bizim GTOS Mavişehir olarak çalışmaktan en zevk aldığımız hasta gruplarından biri. Çünkü hastalarımız buraya çok mutsuz bir şekilde geliyor. Her zaman söylediğimiz gibi: Fibromiyaljinin dört ana kolu var: Stres yönetimi, ağrı yönetimi, egzersiz ve beslenme. Biz burada ağrı yönetimi ve egzersiz kısmını yoğun bir şekilde ele alıyoruz. Ve fibromiyalji hastalarımızdan yüzde 100’e yakın memnuniyetRead more

  • Fibromiyalji Sendromu

    Fibromiyalji Sendromu

    Fibromiyalji hakkında bilinmesi gerekenler Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da nitelendirilen fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen kronik ağrı ile beraber uyku düzenini altüst eden ve bilişsel bozukluklara yol açan kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü söylemek mümkündür. Genellikle orta yaştan itibaren görülmekle birlikte yaşlandıkça bu sendromun ortaya çıkma riski de yaşlanmayaRead more

  • Fibromiyalji için GTOS terapi

    Fibromiyalji için GTOS terapi

    Fibromiyalji hastalarımızı kliniğimizde çeşitli teknikler kullanarak hizmet veriyoruz. Fibromiyaljide ağrıları tetikleyen noktalardan birisi de stres. Özellikle mükemmeliyetçi karakter olan, titiz, alınganlığı yüksek ya da takıntılı kişilerde fibromiyaljiyi biraz daha fazla görüyoruz. Bununla ilgili olarak da kliniğimizde GTOS terapi ile ağrıları gidermeye çalışıyoruz. Sonrasında manuel terapi, ağrı bant uygulaması da yapıyoruz. Ama elimizde güçlü bir silahRead more

  • 40 yıllık fibromiyalji hastası bakın ne dedi?

    40 yıllık fibromiyalji hastası bakın ne dedi?

    40 senelik fibromiyalji hastasıyım. Tesadüf olarak İnternet’te buldum, geldim, iki seanstır. O kadar memnunum ki tavsiyede bulunabileceğim kişiler! Çocuklar çok güler yüzlü. Doktorlarımız çok güzel. Beni memnun ettikten sonra sizleri de memnun edecekler. Teşekkür ederim. 40 yıllık fibromiyalji hastası bakın ne dedi?    Read more